Menu
EUR
Het repareren van een lekkende badkamerkraan

Het repareren van een lekkende badkamerkraan

Door: R. Winterman Reacties: 0

5 oorzaken van lekkende kranen

 1. Een beschadigde cartouche

Als uw badkamerkraan twee hendels gebruikt voor warm en koud water, dan is het een kraan die een cartouche (/cartridge) heeft die de waterstroom begrenst. Een cartouche is een klep binnen elke hendel die water leidt naar de uitloop. Als uw kraan hieronder valt en een lekkage heeft, kan het zo zijn dat een cartouche is beschadigd.

 1. Versleten sluitring

Een veel voorkomende reden voor een lekkende kraan is de beschadiging van de sluitring. Een sluitring is een ringvormig afdichtingsonderdeel dat wordt gebruikt in kranen of waterkranen om lekkages te voorkomen. Het wordt meestal geplaatst tussen de kraanbehuizing en de kraanhandgreep of tussen andere bewegende delen van de kraan. De ring is meestal gemaakt van rubber of een ander flexibel materiaal dat kan worden samengedrukt om een waterdichte afdichting te creëren wanneer de kraan wordt gesloten. Na langdurig gebruik is de kans groot dat deze een slijtage kan oplopen, waardoor uw kraan begint te lekken.

 1. Waterdruk

Als u is opgevallen dat uw kraan alleen lekt tijdens bepaalde intervallen, of wanneer de hendels op een specifieke wijze gebruikt worden, dan kan er iets mis zijn met de waterdruk van uw huis.

 1. Defecte O-ring

In de kraan van een wasbak is er een kleine disk die de O-ring wordt genoemd. Deze ring zorgt ervoor dat de kraan vast en strak verbonden is aan uw aanrecht. Net zoals bij een sluitring kan een O-ring versleten raken door langdurig gebruik, waardoor er een lekkage ontstaat.

 1. Verouderde klepzetel

Een klepzetel verwijst naar het oppervlak waarop een klep rust wanneer deze is gesloten. Door het accumuleren van sedimenten, of door het vormen van roest, kan er een lekkage ontstaan.

Wat is er nodig voor het repareren van een lekkende kraan

Gereedschappen zijn cruciaal voor het repareren van uw kraan, omdat zij u de mogelijk geven om alle onderdelen apart te halen. Door de juiste gereedschappen te gebruiken voorkomt u een moeilijke reparatie, en heeft u een kleinere kans op het beschadigen van andere onderdelen.

Wat is er nodig;

 • Verstelbare moersleutel
 • Inbussleutel
 • Schroevendraaiers (kruiskop en sleuf)
 • Tang
 • Smeermiddelen (zoals WD-40)
 • Siliconenvet
 • Vervangingsonderdelen (zoals sluitringen, o-ringen, verzegelingen etc.)
 • Emmer om water te vangen

U kunt de benodigde onderdelen vinden door een bouwmarkt te bezoeken. Om ervoor te zorgen dat u de juiste onderdelen krijgt voor uw lekkende kraan, is het aanbevolen om de oude onderdelen mee te nemen en voor de exacte producten te vragen.

Hoe repareert u een badkamerkraan

Stap 1: Zet het water uit

Het uitschakelen van het water bij de aanvoerkleppen onder de gootsteen is het eerste wat u moet doen. Om de watertoevoer van uw badkamerkraan uit te zetten, zoekt u de warm- en koudwaterkleppen onder de gootsteen in de badkamer. Draai de hendel van beide kleppen met de klok mee. Open vervolgens de kraan om het eventueel achtergebleven water in de waterleidingen en de kraan te laten uitstromen. Als er geen afsluitkleppen onder uw kraan zijn of als het water niet volledig afsluit, kunt u de watertoevoer naar uw hele huis uitschakelen bij de hoofdafsluitklep.

Stap 2: Demonteer de kraanhendels

Nadat u de watertoevoer heeft afgesloten, moet u de badkamerkraan verwijderen. Om dit te doen, zoekt u de kleine stelschroef die zich in de buurt van de basis of achterkant van de hendel bevindt. Hoewel elke merk verschillend is, zijn deze schroeven vaak zeshoekig, wat betekent dat u mogelijk de juiste maat inbussleutel nodig heeft om deze los te draaien.

Na het losdraaien van de schroef, tilt u de hendel op en verwijdert u deze. Omdat verschillende merken verschillende ontwerpen hebben, kunnen de binnenste delen van de hendel er anders uitzien.

Stap 3: Verwijder de cartouche

Na het verwijderen van de kraanhendel kunt u de binnenste cartridge zien, die ook moet worden verwijderd. Als u problemen ondervindt, kunt u de handleiding van uw kraan doorlezen of online richtlijnen vinden.

Stap 4: Controleer en vervang de beschadigde onderdelen

Wanneer alle onderdelen zin verwijderd, onderzoek ze dan nauwkeurig om te bepalen welke onderdelen moet worden vervangen om de lekkende kraan te repareren. Onderdelen die u waarschijnlijk tegenkomt, zijn rubberen ringen, O-ringen en afdichtingen.

Stap 5: Zet het water aan

Controleer of de kraan niet loopt en zet vervolgens de waterkleppen onder de gootsteen aan. Laat het water een paar momenten stromen en controleer de kraan op tekenen van lekkage. Schakel vervolgens de kraan uit en controleer of er geen druppels zijn.

Als u op zoek bent naar een betrouwbare en stilvolle kraan voor uw huis, overweeg dan e

Como kraan. Met zijn geavanceerde functies en superieure kwaliteit kunt u jarenlang genieten van een lekvrij en efficiënt watersysteem.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
\
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »